• 4 Mart 2018 Pazar

    Aralık 2017 Kira Artış Oranı- Tüfe Üfe Kasım 2017 Rakamları

    Aralık 2017 Kira Artış Oranı Kaç Olmalı?

    Kiracı ve ev sahipleri kira kontratının bitiş döneminde Tüik tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi ve Tüketici Fiyat Endeksi rakamlarını takip ederler. Tüik tarafından her ayın üçüne denk gelen günde açıkladıkları Üfe ve Tüfe rakamları hayatımızın bir çok alanında kullanıldığı gibi kira artış oranı hesaplama yapılırken de kullanılmaktadır.


    Kira Artış Oranı Hesaplama Nasıl Yapılır?

    Biraz önce de belirttiğimiz gibi Tüik rakamları açıklandıktan sonra Kira artış oranı konusunda kriter olarak kabul edilen Borçlar Kanunu ilgili maddesi uyarınca Kira artış oranı konusunda Tüik verilerindeki belirtilen oranlarda bir önceki ay açıklanan Üfe oranını aşmaması gerektiği belirtilmektedir.Tabi bu detay belirtilse de hem kiracı tarafından hemde ev sahibi tarafında kira artış oranı konusunda hangi oranı kullanmalıyım konusunda tereddütler oluşturmaktadır.

    Peki Tüik hangi verileri açıklıyor da Aralık 2017 kira artış oranı ortaya çıkıyor. Açıklanan rakamlarda yetkili kurumlar tarafından belirlenen ürünler için yapılan hesaplamalarda ürünün bir önceki ay değeri o yılın yıl sonu rakamlarına göre değişimi, bir önceki senenin aynı ayındaki rakamlara göre değişimi ve son olarak 12 aylık ortalamaya göre değişimi analiz edilmektedir.

    Tüik kira artışı konusunda yorumu bir önceki senenin aynı ayına göre kira artış oranı konusunda hesaplamada kullanılacağı belirtilirken, Yargıtay tarafından verilen görüş 12 aylık ortalamalara göre kira artış oranının kullanılması yönündedir. Kira artış oranı hesaplamada kullanılan veriler Üfe ve Tüfe olarak belirtilen rakamlardır.

    Tüketici Fiyat Endeksi (Tüfe) Kasım 2017

    Tüketici Fiyat Endeksi (Tüfe) aylık %1,49 arttı,
    Tüfe 2017 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %1,49 arttı,
    Bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,16
    Bir önceki yılın aynı ayına göre %12,98
    On iki aylık ortalamalara göre %10,87 artış gerçekleşti.

    Üretici Fiyat Endeksi (Üfe) Kasım 2017 

    Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (Üfe) aylık %2,02 arttı,
    Üfe 2017 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %2,02 arttı,
    Bir önceki yılın Aralık ayına göre %13,91 artış
    Bir önceki yılın aynı ayına göre %17,30 artış
    On iki aylık ortalamalara göre %15,38 artış gerçekleşti.


    Aralık 2017 Kira Artış Oranı Ne Kadar?

    Tüik verileri ışığında ve kira artış oranı konusunda Yargıtay tarafından açıklanan karar bağlayıcı olandır. Peki yargıtay kira artışı konusunda hangi oranın kullanılması konusunda bilgilendirme yapıyor diye sorabilir siniz. Yargıtay Üretici Fiyat Endeksi rakamlarındaki 12 aylık ortalamaya göre değişim rakamlarının kira artış oranı konusunda kullanılması gerektiği belirtilmektedir.

    Tefe Tüfe rakamları kontrol edildiğinde Kasım verilerine göre Aralık 2017 kira artış oranı 'nın %15,38 olacağı belirtilmektedir. Hem konut hemde iş yeri kiralarına zam yapacak olanlar belirtilen oranı kullanabilirler.


    Örnek kira artışı hesaplama;

    1.000 TL kira ödeyen kiracı Aralık 2017 kira artışı konusunda açıklanan %15,38 oran üzerinden 153,80 TL kira artışı yapması gerekmektedir.

    Aralık 2017 İş yeri Kira Artış Oranı ne kadar?

    Tüik verileri ışığında kira artışı konusunda Yargıtay tarafından açıklanan karar bağlayıcı olandır. Peki yargıtay kira artışı konusunda hangi oran kullanılacak konusunda bilgilendirme yapıyor diye sorabilir siniz. Yargıtay Üretici fiyat endeksi rakamlarındaki 12 aylık ortalamaya göre değişim rakamlarının kira artış oranı konusunda kullanılması gerektiği belirtilmektedir.

    Tefe Tüfe rakamları kontrol edildiğinde Kasım verilerine göre Aralık 2017 iş yeri kira artış oranı 'nın %15,38 olacağı belirtilmektedir. Hem konut hemde iş yeri kiralarına zam yapacak olanlar belirtilen oranları kullanabilirler.

    Kira artış oranı konusunda ev sahibinin istediği oranı yapmamanız durumunda oğlum gelecek yada kızım gelecek bahanesi ile evi boşaltmanız talep edilebilir. Halkımız da yeni bir eve taşınırken ödeyeceği nakliye masrafları yada emlakcı parası gibi bir çok masrafı ödememek için maalesef ev sahibinin isteklerini kabul edebiliyorlar. O zaman herkes için hayırlı ev sahipleri ile karşılaşmaları konusunda talepte bulunalım.

    Kira artışı konusunda Türkiye İstatistik Kurumu verileri kaynak olarak kullanıldığından dolayı tereddüt edilen durumlarda TÜİK internet sitesinden faydalanabilir siniz.

    Kasım 2017 Kira zammı konusunda bilgi edinmek için tıklayın.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder